Нанасяне на лепила на корабния корпус

В традиционната корабостроителна индустрия най-често се използват занитване, завинтване, заваряване и други методи за фиксиране. Тези методи за фиксиране се ограничават от материал, форма, дебелина, размер, твърдост и др. Лесно е да се създаде концентрация на напрежение, да се повреди основната структура на кораба, да намали наличието на кораба и да увеличи разходите за поддръжка на кораба.


С развитието на адхезионната технология лепилата постепенно заменят традиционните занитващи, винтови, заваръчни и други методи за фиксиране. Тъй като корабите отдавна са плавали в реки, езера, морета и други сложни и тежки среди, климата е променлив и внезапни аварии са Поради това бяха предложени специални изисквания за лепила, като водоустойчивост, устойчивост на стареене в атмосферата, маслена устойчивост, променливо съпротивление при висока и ниска температура, забавяне на пламъка и устойчивост на вибрации. Някои изисквания за лепило за кабината са нетоксични, безвкусни, красиви, корабната конструкция обикновено изисква операция на място, изискванията за процеса са лесни и бързи.


(Част първа): Нанасяне на лепила върху корпуса на кораба

1. Приложение в композитния материал на корпуса на кораба

FRP или пластмаси подсилени с фибростъкло имат следните характеристики в традиционните материали: леко тегло, висока якост, устойчивост на корозия, устойчивост на химическа адхезия, добра диелектрична и микровълнова проникване, добра устойчивост на въздействие, красив външен вид и добра маркировка. Евтиният, прост процес е широко използван в риболовни кораби, круизни кораби, гребане, подводници, производство на миночистачи. Обикновено стъклената армирана пластмаса (FRP) се използва при сглобяването на корабния корпус чрез лепило и механична връзка, от предимствата на залепването, но също така осигурява достатъчна якост и надеждност на връзката. Процедурата на свързване е първо да се залепи и след това да се свърже механично, което обикновено се използва при свързването на FRP в корабостроителната индустрия.


2. Приложение в структурата на корпуса на корпуса

В металната конструкция на корпуса на кораба, като въглеродна стомана с висока якост на стомана, висококачествена въглеродна структурна стомана стоманена структура стомана, леене стомана, чугун, алуминиева сплав, магнезиева алуминиева сплав, титанова сплав и други метални сплави материали са широко използвани. намаляване на концентрацията на напрежение и подобряване на химическата устойчивост на корозия на различни метални материали, методът на свързване може да се използва за свързване на тези основни метални структури.Такива като двукомпонентна акрилова киселина, двукомпонентна епоксидна и така нататък.


3. Приложение при монтаж на потопяема керемида

С развитието на съвременните материали, поглъщащи шума, звукоизолиращите плочки са нов тип подводни скривалище. Като ефективно средство за потискане на шумовите вибрации, намаляване на интензивността на акустичната мишена на кораба и подобряване на прикриването на подводницата, е широко използвана от военноморските сили в света. Неекоичната керемида обикновено се състои от полимер, като например синтетичен каучук, като стирен-бутадиенов каучуков материал, полиуретанов влакнест материал и полиусулфиден каучук. Това лепило трябва да бъде свързано, устойчиви на устойчивост на сол, устойчиви на морска вода, устойчиви на вибрации и дори притежават някои свойства за намаляване на шума и шума. Модифициран силан, органичен каучук и др.


(Част втора) Нанасяне на лепило в система за монтиране на кораби

1. Приложение в пенообразуващи материали за кораби

Междинната структура на корабната кабина обикновено е изпълнена с структура от пчелна пита и пяна като полиуретанова пяна, фенолна пяна и др. От една страна, използването на структури от пчелна пита и пяна може да подобри механичните свойства на отделенията, като например намаляване на структурното тегло и увеличаване на здравината на конструкцията. От друга страна пенопластите имат добра изолация, звукоизолация, удароустойчивост и проста строителна технология.

В допълнение към якостта, температурата, димните условия и съвместимостта със сърцевинните и панелните материали обикновено се вземат под внимание при избора на лепила.

При съвместно втвърдяване с материала на панела, условията на втвърдяване на лепилото или филма трябва да съответстват на условията за съвместно втвърдяване на панела. Изберете двукомпонентен епоксиден двукомпонентен полиуретан и така нататък.


2. Приложение в свързването на пода на кабината

Материалите на кабината са: PVC подова настилка, PVC твърд под, PVC мек под и каучуков под. Подът обикновено е фиксиран към стоманената плоча или алуминиевата сплав с лепило. Изискванията за лепило за подови настилки са нетоксични, без мирис, забавители на горенето, устойчивост, водоустойчивост на киселинна и алкална корозия.Повече употреба на силикон или модифицирано силиконово лепило.


3.Използване в интериора на кабината

Предпочитаният начин за фиксиране на интериора на кабината е лепилото, като инструменти, инструменти, тръбни аксесоари, пластмасови тръби, пластмасови панели, тапети и други лепила. За да се осигури здравето и комфорта на екипажа, в кабината се използват лепила без мирис, забавящи горенето и благоприятни за околната среда лепила.


4.Нанасянето в лепилото на основната превръзка за палубата не е лесно да се запали

За да се предотврати разпространението на огъня в дневната, контролната зала, дневната, контролната зала, коридора и стълбището, е необходимо да се поставят основите на дрехите в дневната, контролната зала, коридора и стълбището. Базовият превръзка, който не е лесен за запалване, има добра устойчивост на висока температура и забавяне на пламъка, което ефективно предотвратява разпространяването на пожара от долната палуба до горната палуба. Лепилото за забавяне на възпламеняване трябва да се използва за прилепване на базовата превръзка лесен за запалване.Както воден бели латекс, двукомпонентен полиуретан.


(Част трета) Приложение в системата на корабната техника

1. Приложение във връзка между кърмовия вал и витлото

В миналото корабните витла и кърмовите валове са били "навити" заедно, методът на свързване изисква много часове на машинно обработване и тежки ръчни четки.

Новата технология за "свързване без облигации" не само спестява обработката на ключове и шпонки, но също така спестява тежката ръчна процедура за четкане, което значително намалява интензивността на труда, съкращава периода на корабостроене и подобрява качеството на продуктите. Нито пък ще доведе до разглобяване на витлото поради корозия на морската вода. Модифицираната смола има характеристиките на водоустойчивост, водоустойчивост и маслоустойчивост, добра здравина и здрава адхезия, както и добри резултати при използване на кораба.


2. Приложение на центрова корекция в направляващата платформа на главния двигател на кораба

Методът на традиционния изтеглящ проводник се използва за коригиране на центъра на водещата плоча на главния двигател на кораба. Технологията е сложна и надеждността е ниска. Сега лепилото се използва за запълване на пролуката на водещата плоча и центърът на водещата плоча се определя веднъж завинаги след втвърдяване, което спестява време и труд, намалява трудовата интензивност на работниците и има висока надеждност. успешно приложена за корекцията на центъра на водещата плоча на главния двигател на кораба.


3. Приложение при фиксиране на подложката на главния двигател и спомагателната машина на кораба

Главният двигател и спомагателните машини на кораба обикновено са свързани с основата на корпусната конструкция чрез стоманени или чугунени уплътнения. Изискванията за метални уплътнения са особено стриктни и контактната площ е не по-малка от 75%. Има 3 ~ 4 контакта до 25 * 25mm2 диапазон, така че домакинската четка подложка е сложна работа.Сега употребата на епоксидна смола вместо металните възглавници съкращават корабостроителния цикъл и подобряват икономическата ефективност.


4. Приложение при закрепване на опашката на вала и медния ръкав

Кърмата на кораба е директно свързана с витлото като елемент на еволюция на мощността и е стоманен материал, който може да бъде корозирал от морска вода и да повлияе на експлоатационния му живот. Поради това, медна ръкава се използва за предпазване на кърмата от ерозия на морската вода. Традиционният метод е да се монтира медната втулка чрез смущения, т.е. да се затопли медната втулка и да се вкара опашката, но този процес не е лесен за овладяване, температурата на нагряване е твърде висока, за да се счупи медната втулка и ниската температура ще направи медната втулка попаднала в дилема и ще доведе до счупване на медната втулка. Прилагането на анаеробно структурно лепило значително опростява инсталационния процес, намалява корабостроителните разходи и подобрява ефективността на корабостроенето. Лепилата се използват за фиксиране на вала и медния ръкав, както и за различни места в корпуса, което може да опрости процеса и да подобри ефективността.


(Част четвърта) Приложение в кораборемонта

Контактът на корпуса и витлото на кораба с речна вода и морска вода за дълго време. След корозия, на повърхността се появяват пукнатини, счупване и перфорация. Корабното оборудване, като електроцентрала, е повлияно от вибрации, износване и корозия в продължение на дълго време, което води до пукнатини и промени във формата и размера. частите на машината ще открият дефекти като пясъчни отвори, пукнатини и пори, които ще повлияят на експлоатационния живот и надеждността на частите. Използването на лепила за ремонт на различни корозионни, износващи и стареещи дефекти като пясъчници, пори, пукнатини и т.н. , могат да подобрят ефективността на работа, да опростят процеса на ремонт и да намалят разходите. По-специално, областите, в които не се използват заваръчни технологии, като подводния ремонт, бункерите за цистерни, бункерите за природен газ и лепилата, са още по-необходими.


Приложение при ремонт на решетка, пукнатини и перфорация на частите на корабното оборудване

Много големи части на кораба, като мейнфрейм, багажник, цилиндър, клапан за входящ клапан и т.н., издържат огромни товари за дълго време, са склонни да произвеждат пукнатини и са предимно чугунени материали, затова е трудно да се поправят чрез заваръчна техника. Използването на епоксиден режещ агент, свързването на акрилната структура и метода на огъване може не само да реши проблема, но и да гарантира надеждност, красота, прост процес и ниска цена на машинните части.


1, приложение при ремонт на устройство за предаване на мощност на кораба

Ремонтът на оборудването за предаване на мощност на кораба е различен от този на другите съоръжения. Изискването за сила е много високо, заваръчните технологии не могат да премахнат вътрешния стрес и оказват лошо влияние върху надеждността на машините. Ето защо, по-епоксиден ремонт лепило-залепване метод за закрепване за ремонт.


2, Приложение на уплътнител в кораборемонта

Уплътнителят е вид уплътнителен материал, който може да се деформира с промяна на запечатващата повърхност, да има добра овлажняваемост към уплътняващата повърхност, да не е лесен за протичане, да има известна адхезивна сила, да е водоустойчив, прахоустойчив, изолиран и устойчив на механични вибрации. с общо лепило, уплътнителят изисква по-ниска свързваща сила, по-висока омокряемост, адхезивност, устойчивост на средата и липса на корозия на уплътняващата повърхност. За да се предпази корпуса и оборудването от корозия е необходимо да се използва силиконов уплътнител или модифициран силикон уплътнител за дълго време. Освен това в кораба има голям брой тръби и кабели.


Употреба в тръбопроводната система на кораба

Корабът има много сложна тръбопроводна система, собствени тръби, като канализационни тръби, тръби за пара, горивни тръби, тръби за смазочни масла, тръби за хладилни течности, тръби за морска вода и др. Тръбопроводите за помощни съоръжения също включват нефтопроводи, втечнен нефт и природен газ тръбопроводи и др. Работните условия на тези тръби са различни, от минус десетки градуса до стотици градуси, а налягането, което носят, е различно. Максималното допустимото налягане е до 8MPa, а лепилото не отговаря на изискванията. Може да се използва едновременно с лепило и уплътнител и може да намали трудността при демонтажа.


2.Използвайте врати, прозорци, палуби, стени и др .

Вратите и прозорците на корабите са изработени от материали от алуминиева сплав. За да се избегне електрохимичната корозия на корпусната стомана и алуминиевата сплав на врати и прозорци, често се използват лепилни уплътнители, които са гумени уплътнители. Когато корабната платформа се полага с лепило, за запълване на уплътнителя трябва да се използва уплътнител. Използването на уплътнител може значително да подобри експлоатационния живот на палубата и да намали разходите за поддръжка.


3. Приложение в кораба Прецизно оборудване

Корабната радома, дълготрайната ерозия на външния въздух, има високи изисквания за запечатване. Радиото обикновено избира еластичния уплътнител с дълъг експлоатационен живот, като например полиуретанов уплътнител, силиконов уплътнител, а експлоатационният живот обикновено достига повече от 15 години. ", подобно на" черна кутия за самолети ", е устройство за записване на навигацията на кораб, особено за състоянието на корпуса в случай на корабокрушение, което играе важна роля при анализа на произшествията. Поради специалната среда на океана, обикновено се изисква уплътнителният материал да издържа на 1100 ℃, висока температура и 60 МРа високо налягане, така че това изследване все още е празно в нашата страна.