Приложение на студено пръскане на цинк за защита от корозия на мостова стоманена конструкция.

Мостът е разположен в естествена среда, която обхваща реки, езера и морета, изложена на вятър, дъжд, влага и замърсена среда за дълго време и понася дългосрочни динамични и статични натоварвания и е склонна към корозионни щети. Има примери за повреда на стоманената конструкция у нас и в чужбина. А инцидентите с безопасността и икономическите загуби, причинени от тези щети, са много тежки. За да се осигури безопасна работа на моста, системата от стоманени конструкции на моста трябва да бъде защитена от корозия. Понастоящем най-често срещаните приложения са антикорозионната защита на стоманените конструкции чрез горещо поцинковане, горещо пръскане на цинк и многослойни покрития. През последните години разработването и приложението на цинк със студено пръскане осигури нови антикорозионни технологии и материали за практичната нова система за дългосрочна защита на мостови стоманени конструкции.

图片1

1. Студен спрей цинк и неговите характеристики

Мерките за защита от корозия на металите прилагат основно следните три основни принципа: protection Бариерна защита. Филмът за покритие се използва за образуване на бариера за изолиране на повърхността на стоманата от електролита в околната среда и за образуване на защитна бариера срещу водни пари и кислород във въздуха на повърхността на стоманата. ②Химично инхибиране. Ефективните химически компоненти, добавени в боята, могат да инхибират металния анод или катодната реакция. ③Текуща (катодна) защита. Натрупването на голям брой метални (цинк, алуминий и др.) Частици в покритието създава защита от електрически ток за стоманата, точно като образуването на цинков (алуминиев) анод върху повърхността на стоманата. Действителната обща метална защита използва главно два вида защитни функции: катодна защита и бариерна защита. Студеният спрей цинк отчита предимствата на тези две защитни системи. Конвенционалните богати на цинк покрития също имат характеристиките на използване на катодна защита и бариерна защита на едно и също място. Практичните, богати на цинк покрития имат ниско съдържание на цинк и слаба катодна защита. Подобно на обикновените покрития, те използват предимно бариерна защита и имат далеч антикорозионни свойства. Не е толкова добър, колкото цинк със студен спрей.

图片2

Студеният спрей цинк за антикорозионна защита на стоманената конструкция е единичен набор от три части: цинков прах, рафиниран чрез пулверизиране с чистота по-висока от 99,996% (съдържанието на цинк в сухия филм е по-висока от 96%), летлив разтворител и органична смола. Подсерия продукти. Не съдържа никакви тежки метални компоненти като олово и кадмий. Разтворителят не съдържа органични разтворители като толуен, ксилол, метил хлорид или метил етил кетон. Той има функции за опазване на околната среда. Поради високото съдържание на цинк, сухият филм с цинк със студен спрей съдържа повече от 96% цинк, достатъчно, за да осигури по-добра катодна защита на материалите от стоманена конструкция. Когато цинковият щит студено пръскане цинк се окислява, слой цинкова сол бавно ще се образува на повърхността на цинковия щит студено пръскане цинк, за да осигури бариерна защита. В същото време свързващото вещество в цинковия щит може да осигури допълнителна бариерна защита, като по този начин забавя окисляването на цинка. Композитната антикорозионна ефективност на цинковия щит ефективно съчетава поцинкованите свойства на цинковия слой и бариерната защита на органичните покрития и има отличен антикорозионен ефект върху стоманата.


По отношение на защитните характеристики, цинковото покритие със студен спрей има отлична гъвкавост и силна устойчивост на механично износване. Покритието с цинков щит има механично и химично свързване с повърхността на стоманената конструкция. Отлична адхезия, дори ако е повредена от износване, цинковият щит няма да се лющи. Цинковото защитно покритие има предимството от лесното повторно нанасяне и поддръжка. Използването на цинков щит със студено пръскане цинково покритие може да се използва за замяна на горещо поцинковане и защита от цинк с горещ спрей; цинковите екрани могат да се прилагат и върху стоманени конструкции, които са били приложени за горещо поцинковане и горещо поцинковане. Като дългосрочна защита. За конструкции, които са неудобни за използване на горещо поцинковане и конструкции, които лесно се деформират чрез горещо поцинковане, използването на цинкова защита е още по-изгодно. Цинковият щит има силна приложимост и може да се използва на мокри повърхности и среди. За повреди и повреди на защитния слой, причинени от заваряване, рязане, пробиване, занитване и др., Цинковият щит е идеално покритие защитно ремонтно покритие.


2. Нанасяне на цинково покритие със студен спрей в стоманена конструкция на моста

Поради важността на стоманената конструкция на моста и трудността на последващата поддръжка, използването на високоефективни тежки покрития, специално покритие и запечатване и други защитни технологии е дадено като приоритет. Различни модерни антикорозионни технологии, нови процеси и нови материали имат добри пазарни перспективи и инвестиционни ползи за защита на мостовите стоманени конструкции. През последните години цинковите екраниращи покрития също бяха разработени и приложени в мостови стоманени конструкции. Тъй като методът за изграждане на цинково покритие със студено пръскане е прост, гъвкав и удобен, цинковото покритие със студено пръскане може да се използва широко за защита от корозия и поддръжка на различни мостови стоманени конструкции.