Чести проблеми и решения на силиконово лепило

Неутрално лепило


1. Анализ на причинителя за разпенване

Има много причини за разпенването на силиконовия уплътнител за атмосферни влияния по време на строителството. Тя е сравнително сложна и е трудно да се определи причината за разпенването с един метод и един резултат. Силиконовият уплътнител като цяло е завършен във фабриката. Фабричната среда и условията на работа са сравнително добри и е лесно да се изпълнят необходимите външни условия при втвърдяване на уплътнителя на силиконовата структура. Силиконовият уплътнител за изветряне обикновено е завършен на строителната площадка за завършване на инжекционните работи. Средата на строителната площадка и условията на работа са лоши. Външните условия, изисквани от силиконовото атмосферно лепило по време на процеса на втвърдяване, не са лесни за изпълнение. Климатът, околната среда, условията на работа и други не-изкуствени промени могат значително да повлияят на качеството на втвърдяване на силиконовите лепила за атмосферни влияния. Следователно, ограниченията на околната среда и условията на работа на силиконовите атмосферни лепила определят основната причина за разпенването. Нека направим анализ на някои конкретни ситуации.


Технология | Практически проблеми и решения на силиконовата адхезивна технология | Практически проблеми и решения на силиконовото лепило


(1) По време на инжектирането въздухът се улавя

Силиконовата гума за атмосферни влияния обикновено се изпълнява на строителната площадка, за да завърши инжекционните работи, лоши работни условия. Работниците стоят на скелето, за да инжектират лепилото. Равномерността на инжектирането не е лесна за разбиране, а въздухът в лепилния шев лесно се увива. След нанасяне на лепилото повърхността на лепилния шев се изстъргва и подрязва чисто. Обикновено пръчките от полиетиленова пяна със затворени клетки се използват за подложките в лепилния шев. Въздухът, увит в лепилния шев, не е лесен за преливане. Гумата за атмосферни влияния с външно напрежение обикновено има по-широка ширина и по-малка дебелина. Гумата за атмосферни влияния, която осигурява голям капацитет на преместване, има по-ниска твърдост, а каучукът е мек преди втвърдяване. Налягането на сгъстения въздух бавно разпенва лепилния шев. Това явление е по-вероятно да се появи при устойчиви на атмосферни влияния лепила, които могат да осигурят повече от ± 25% от капацитета на изместване на шева. От друга страна, някои устойчиви на атмосферни влияния лепила с по-малък капацитет на изместване имат по-голяма твърдост и са по-дебели преди втвърдяване. Напрежението на сгъстения въздух, увит в лепилния шев, не лесно разпенва лепилото. Следователно, колкото по-устойчиво на атмосферни влияния лепило, което може да осигури голям капацитет на изместване, толкова по-равномерно трябва да се обърне по-голямо внимание при инжектиране. Вертикалните лепилни фуги могат да бъдат залепени отдолу нагоре, което може да преодолее някои пенообразуващи явления. По-важно е умението и отговорността на работния оператор.


(2) По време на инжектирането интерфейсът е мокър

Когато работи на открито, често среща дъжд, особено през лятото на юг. Вали почти всеки ден. Ако вътрешността на интерфейса е мокра и не е мокра след дъжд, инжектирайте лепилото директно. Изчакайте слънцето да излъчва температурата на интерфейса и субстрата при свързване Когато се покачи, влагата в лепилния шев се изпарява, което ще набъбне невтвърденият, сравнително мек лепилен шев, а понякога и прътът на възглавницата от полиетиленова пяна е мокър, което ще доведе до напукване на шева. Следователно, не сляпо планирайте по време на строителството, изчакайте, докато интерфейсът изсъхне, и след това инжектирайте лепило, за да избегнете горната ситуация.


(3) Изпускане на пяна от пръчка

Пръчките за възглавнички в лепилните шевове обикновено са затворени полиетиленови пенообразни пръти с висока плътност. Поради неправилна компресия по време на поставянето, вътрешната въздушна възглавница се разкъсва и освобождава въздух. Веднага след инжектирането на лепилото ще има мехурчета или издутини. Появата на издутината, решението на тази ситуация, едното е да отрежете пръчката от пяна с режещата страна, обърната навътре, а другата е да използвате пръчки с отворена клетка или пръчки от винена пяна, за да преодолеете горната ситуация. В друг случай лепилото за атмосферни влияния на базата на алкохол ще освободи метанол, когато се втвърди, а метанолът реагира с някои пръчки от пяна. В такива случаи проблемът се решава чрез смяна на пяна с пръчка или уплътнител тип кетоксим.


(4) Излагане на слънце, когато лепилото не е втвърдено

Силиконовото лепило не може да бъде изложено на слънце преди втвърдяване. Особено, когато лепилото е изложено на слънце, това ще доведе до появата на мехурчета от пчелна пита вътре в шева на лепилото, което ще доведе до издуване на лепилния шев. Такъв е случаят със силикона от алкохолен тип. Кетоновите венци са по-забележими, когато се използват. Тази ситуация е трудна за преодоляване по време на горещо лятно строителство. Избягването на излагане на слънце при инжектиране на лепило ще преодолее някои мехури. Специфичен метод: сутрин от западната или северната страна на сградата, следобед от източната или южната страна на сградата. След като лепилото се инжектира, лепилото се втвърдява за определен период от време и повърхността се е обелила. Когато слънцето е изложено отново на слънце, с известна устойчивост може да преодолее някои пенисти явления.


(5) Температурата на повърхността на основата е твърде висока

Когато силиконовото лепило се втвърди, температурата на свързващия материал не може да надвишава 50 ° С. Това заключение е прието от повечето производители на силиконови лепила. Ако лепилото се инжектира, когато температурата на повърхността на основата надвиши 50 ° C, това ще доведе до разпенване на лепилния шев. При затваряне на атмосферни влияния на стената на завесата от метална плоча ще се срещне горната ситуация. В горещото време на издигане, когато слънцето излага металната плоча, особено температурата на повърхността на алуминиевата плоча ще достигне 80 ° С. По това време инжектирането на лепило лесно ще доведе до разпенване на лепилния шев. Следователно, втората половина на следобед или облачно трябва да бъде избрана, за да се подобри ситуацията.


(6) Температурната разлика между деня и нощта е голяма, а топлинното разширение и свиване на интерфейса са големи.

Тази ситуация е по-вероятно да възникне, когато алуминиевата стена на завесата е напълнена с лепило. Алуминиевата плоча е материал с голям коефициент на линейно разширение. Разликата в температурата между деня и нощта през пролетта или есента в северните райони на Китай е голяма и когато слънцето директно удари алуминиевата плоча по обяд, повърхностната температура на алуминиевата плоча може да достигне до 60 ° C-70 ° C , а нощната температура пада до около 10 ° С. За големите алуминиеви плочи топлинното разширение и свиване също са големи, а изместването на интерфейса е голямо. След изветряне на лепило, коренното изместване на интерфейса се носи от пластмасовия шев. По време на процеса на втвърдяване, прекомерното и многократно телескопично изместване ще доведе до пенообразуване в лепилния шев, така че избягвайте директна слънчева светлина по обяд, когато лепилото е най-силно, за да подобрите някои от условията на пенообразуване, споменати по-горе.


(7) Сухо време през пролетта в северните райони


Силиконовият уплътнител реагира химически и образува еластичен уплътняващ материал с помощта на влага във въздуха. Количеството влажност във въздуха е тясно свързано със скоростта на втвърдяване. Северната част на Китай има сух климат през пролетта. След инжектиране на силиконовия уплътнител времето за втвърдяване е много дълго. Невтвърденият силиконов уплътнител е изключително податлив на външната среда и предоставя възможности за различни явления на пенообразуване.


2. Защо уплътнителят лекува бавно?

Първо, обективните условия на оразмеряване имат по-голямо влияние върху скоростта на дълбоко втвърдяване. Например строителната среда, температурата и влажността имат относително голямо влияние върху скоростта на втвърдяване. Ако температурата е твърде ниска и влажността е твърде висока, дълбокото втвърдяване ще бъде значително по-бавно. В допълнение, на строителната площадка има вентилация. Ако циркулацията на въздуха не е гладка, това също ще повлияе на дълбокото втвърдяване. В допълнение, дизайнът на лепилната фуга също ще има голямо влияние върху дълбокото втвърдяване. Когато съотношението ширина на пролуката не е подходящо или дълбочината е твърде дълбока, дълбокото втвърдяване ще бъде по-бавно; като цяло дълбокото втвърдяване е малко по-бавно и няма проблем с качеството (като мехури, вътрешно втвърдяване не може да се използва и т.н.). Въздействие, националният стандарт предвижда, че периодът на втвърдяване на изпитваната проба е 21 дни, а пробата за изпитване е еквивалентна на дебелината на оразмеряването в реалния проект, което означава, че пълното време на втвърдяване, изисквано от националния стандарт, изисква 21 дни, и времето на втвърдяване на нашата реакция е далеч по-малко от 21 дни (обикновено повече от 5-7 дни се отразява като бавно изсъхване); Освен това ние вярваме, че твърде бързо втвърдяването на уплътнителя не е добре за дългосрочна употреба, тъй като твърде бързо втвърдяването не води до освобождаване на стрес, причинен от температурата по време на втвърдяването. Скрита опасност. Ако времето за втвърдяване на бетона е ограничено, ако е твърде бързо, това ще доведе до концентрация на напрежение и напукване.


3. Защо уплътнителят се напуква след втвърдяване?

Реални пукнатини рядко се наблюдават в средата след втвърдяване. Тъй като има твърде малко случаи, не е ясно за някои обективни условия, така че е невъзможно точно да се определи причината. Крекингът тук се отнася главно до феномена на обезмасляване от страна на основата, причинен от лоша адхезия към субстрата, наричан още напукване.

Има няколко причини за тази причина (с изключение на по-ниско лепило):

Второ, има причини за строителството. Повърхността на основата не е почистена или неправилно нанесена. Например, разтворителят не се изсушава, прилага се за дълго време или се замърсява дълго време след почистване.


4. Повърхността на гумената лента е набръчкана и неравна след втвърдяване. Защо?

Този вид ситуация се среща по-често по време на вертикално оразмеряване на шева. Следователно причината за този анализ трябва да бъде, че първоначалното време на навлажняване на лепилото е по-бавно на повърхността на основата, тоест първоначалната сила на адхезив е лоша, което води до уплътнителя поради собственото му тегло. Провисването образува бръчки и неравности.