Kejian Holding създаде относителна перфектна мрежа за продажба и съхранение, създаде търговска фирма в Северна и логистичен център, има група от отлични технологии, отзивчив екип за обслужване. Услугата е разделена на три нива:


Предпродажбено обслужване

Преди продажбата на продуктите, търговските представители. трябва да въведе продукти на клиентите чрез поръчване на продукти, среща от врата до врата и изпращане на писмо с искане, отговорът на консултациите с клиента и записването. За да помогне на клиента да избере подходящия продукт.


Услуга при покупка

1) Персоналът на бизнес звената трябва сериозно да налага договори и да разбере употребата на продуктите на компанията. Междувременно изпращането на продукти на определените от клиента места е навременно, точно и сигурно. Необходимо е да слушате внимателно и да правите записи.

2) Ако е необходимо, изпълнението на договора трябва да се върне обратно на клиента, включително промяна на изискванията към продукта, които трябва да бъдат координирани със съответните хора и клиенти.


Следпродажбено обслужване

1) Персонализирано обслужване на клиенти. Ние печелим конкурентно предимство чрез изграждане на удовлетвореността на клиентите и лоялността на клиентите, както и да популяризираме маркетинговата стратегия и свързаните с тях политики навреме, също така ценим и разрешаваме оплакванията на клиентите своевременно.

2) Своевременно обслужване. Ние отговаряме в рамките на 24 часа след получаването на обратна информация за качеството на клиентите и осигуряваме поддръжка на място в рамките на 48 часа при специални изисквания.

3) Безплатни технически съвети и услуги. Ние помагаме на клиентите да решават строителни проблеми чрез телефон или демонстрации на място и др.